13 Haziran 2021 Pazar

ULUDAĞ EFE SARP,MERT ALPASLAN ADINA YAPILAN FAALİYET 2019

 

EFE SARP,MERT ALPASLAN ADINA YAPILAN ULUDAĞ YÜRÜYÜŞ FAALİYET                             

Faaliyeti düzenleyen: Klosdağ ihtisas kulübü                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Faaliyetin adı: Uludağ Efe Sarp ve Mert Alpaslan’ı anma faaliyeti                                                           

Faaliyet Bölgesi: Bursa                                                                                                                        

Faaliyet Tarihi: 01-02-2019                                                                                                                     

Rota: Oteller bölgesinden Hamamlıkızık köyü                                                                                           

Kamp Yeri: Günübirlik                                                                        

Teknik Malzemeler: (kişisel ve kamp malzemelerin dışında) perlon, yardımcı ip, Emniyet kolonu,Telsiz, GPS.                                                                                                                              

Tırmanış anında Hava Durumu: Hava tahmini mevsim normallerinde bulutlu,zaman zaman sisli hafif rüzgârlı, yağış yok.     

Sporcular: KLOSDAG dağcılık Sönmez ERKAYA,İsmet ŞENTÜRK(rehper),Recep KULABER (Toplam 20 kişi)                                                                                                                                    

Raporu yazan: Recep KULABER

Uludağ anma yürüyüş Faaliyeti

Uludağ'a zirve tırmanışı faaliyeti yapmak için giden Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ın, 01.1.2019 tarihinde haber alınamaması üzerine kayboldukları ve Arama - Kurtarma faaliyetleri başlatılmış. Arama - Kurtarma faaliyetleri 17 gün boyunca devam etmiş ve kişilerin cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Bu üzücü haberden sonra Mehmet Özmalkoç kaybettiğimiz iki doğasever için faaliyet önermiş kulübümüz bu anlamlı faaliyeti yapmaya karar vermişti.

ULUDAĞ


Uludağ, Olympos Dağı olarak da bilinir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu dağdan CEBELİ RUHBAN diye söz eder. Ayrıca halk arasında Keşiş dağı olarak ta bilinir. Antik çağda Truva savaşını, Apollon ve diğer Yunan tanrıları bu zirveden izledikleri söylenir, ayrıca dağ ilk Hristiyan keşişlerin inzivaya çekildikleri yerleşim yeri olarak ta kullanılmıştır. Uludağ Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir. Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–20 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ Tepe’dir (2.543 m). Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe ya da Karatepe (2.543 m) Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır.

PROGRAM AKIŞI:

01 Şubat 2020

Saat 01,00 

Saat 01,00 de İncirliden kulübümüzün organize ettiği araç ile hareket ettik.19 kişilik ekip üyelerini farklı ilçelerden aldık.Hedef Bursa. Zirve toplantımızı araçta yapıyoruz.Hoca iki dağcının ölümü nedeni ile zirve yasağı olduğunu  faaliyet içeriğini bölgeye gidince karar verip,açıklayacağını söylüyor. Ertesi gün dinç olabilmek için hızlıca uyuyoruz.  

Saat 05,00 

Bursa ya ulaşıp,faaliyetimizde rehperlik yapacak İsmet abiyi aracımıza aldık. Daha sonra Çekirge Dağyolu çorbacısındayız, kısa bir moladan sonra tekrar hareket edip Uludağ milli park girişine geldik.Burada lisanslarımızı gösterip ücret ödemeden parka giriş yapıp uludağ oteller bölgesine ulaştık. Jandarma karakolunda durup sporcu listesini jandarmaya bildirdik.Bu arada hoca zirve çıkışı ile ilgili izin alınamadığı için yürüyüş yapılacağını söyledi.

Saat 14,00

İki gündür yoğun kar yağışından dolayı dağ yoğun kar altında.Faaliyetimiz iki doğa severin kaybolduğu rotadan yürüyüş yapıp Hamamlıkızık köyüne varmak.

recep kulaber


Saat 08,00

Uludağ oteller bölgesinde son hazırlıklarımızı yaparak sisli ve rüzgarlı bir havada rotaya girdik.



Doğu yününden karlı zeminde yükselmeye başladık.Rüzgar saatde 20 km cıvarında hava -10 derece ve sisli keyifli bir kar yürüyüşü olmayacağına benziyor,ama Aracımızın bizi Hamamlıkızık köyünde bekliyo olması mutluluk veriyor.


Saat 12,30

Efe ve Mert'in iniş yapmaya çalıştıkları vadi üstündeyiz.Bu noktada kaybettiğimiz doğa severleri tekrardan anıyoruz.keşke buradan inmeyip birazdaha yan geçselerdi diye kendi kendimize üzülerek konuşuyoruz.


Saat 13,30

Sis olmayınca birazda güneş çıktığında uludağ manzarası ile harika keyif veriyor.


Saat 14,30

Kayarak parkurdan eğlenceli iniş yapıp dağın ağaçlı bölgesine ulaştık.Bu noktada kar batak olduğundan işimiz birazdaha zorlaştı.Ormanın içinde geniç açıklığı olan yaylaya ulaştık.



Saat 18,45

Yayladan sonra ağaçların arasından karlara bata çıka dik inerek önce toprak dağ yoluna ardından 24 KM lik zorlu parkuru nihayet bitirip Hamamlıkızık köyü ulaştık.

Katılım sağlayan tüm sporcu arkadaşlarımızla harika vakit geçirip Efe ve Mert'i andık. Doğaya gitmek isteyen herkez için bir kez daha not düşmekte yarar var.Eğitim,Donanım ve tecrübe çok çok önemli.

Hiç yorum yok: