24 Ekim 2018 Çarşamba

KAÇKAR ALTIPARMAK LİBLİN DAĞI ZİRVE FAALİYETİ(3470m)


Recep KULABER
KAÇKAR ALTIPARMAK LİBLİN DAĞI ZİRVE FAALİYETİ(3470m)

Faaliyet Tarihi: 28-29-30 Eylül 2018
Faaliyeti Düzenleyen: Kaçkar Dörtlüsü                                                                                              
Rota
: Kuzey Batı
Kamp Yeri: Derebaşı Dadala pansiyon 2750m
Tırmanış Süresi:2 saat 15 dk.  
Teknik Malzemeler: 5 adet karabina(kullanılmadı),arama kurtarma ipi (kullanılmadı), ilk yardım çantası (kullanılmadı),Bivak(kullanılmadı) Telsiz(kullanıldı) GPS(kullanıldı)
Hava Durumu:
Güneşli, Rüzgâr yok, sıcaklık yaklaşık 18-20 Derece                                         
Sporcular: Recep KULABER(KLOSDAG DAĞ. KULB.)Süleyman KESKİN(VERÇENİK DAĞ. KULB.)Cemal BAŞ(İKİZDERE DAĞ. KULB.)Erdal ÖZBEK(KORDELYA DAĞ. KULB.)

ALTIPARMAK LİBLİN DAĞI 3470 m

recep kulaber
Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan dağ sırasıdır. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur.3000 m üstünde birçok zirvesi vardır. Kaçkar dağları batıdan doğuya doğru 4 bölüm halinde uzanır. 1.bölüm Batıda Verçenik ve Tatos dağları , 2.bölüm Ortada Kavrun dağları 3.bölüm ortada Bulut dağları 4.Doğuda Altıparmak dağları yer alır. Batıda Hızarkapı gediğinden Doğuda Yusufeli intkor yaylasına kadar uzanan altıparmak sıra dağlarının en yüksek zirvesi 3488 m yüksekliği ile Duatepe zirvedir.. İkinci en yüksek noktası 3470 m ile Libnin zirvesidir. 
 Kuzeydoğu yönünde uzanan ana sırt hattı üzerinde sarp ve sivri doruklar içeren bu dağ sistemleri, Kuzey ve batı yamaçlarında su aşındırmasıyla oluşmuş derin vadileri barındırması, denize dik inen birçok geçit ile vadiler arası ulaşımı çok zor olması ve yol gibi medeniyet izine yeni başlanmasından dolayı bakir kalmış özel bölgelerdir. Biz Altıparmak Liblin diyoruz ama yörenin yaşlıları bu isme itiraz eder, 'Asıl Kaçkar Dağı burası! Sizin Kaçkar dediğiniz yer Kavrun Dağı' derler. Pek de haksız sayılmazlar; Dağın kuzeyinde bulunan göllerden birinin adı Kaçkar Gölü ve yine kuzeybatıya akan derenin ismi Kaçkar Deresi. Bu dere üzerinde bulunan iki yaylanın adının da Yukarı ve Aşağı Kaçkar olması yörenin yaşlılarının haklılığını ortaya koyuyor.LİBLİN olarak ismi geçen bu dağ parmaklara benzeyen birçok zirvesi olduğundan Altıparmak diye adlandırılmış olabilir.

Altıparmak Liblin zirvesi

Nasıl ki baskı altında karakterimiz değişir, dağında karakteri vardır ve değişir. Dağdaki hava durumu veya dağa farklı yönden baktığımızda çok farklı kimlikle karşılaşır, çok şaşırırız. Golazena yaylasından baktığında elin başparmağına benzeyen Liblin zirve batı yönü Avusor yaylasından ise elin parmaklarına benzer. Dağları tanımak ve kendinizi kabul ettirmek için farklı mevsimlerde farklı rotalarından saygı, sabırla çıkmak gerek. Bizde dağın farklı bir yüzü İle tanışmak için gidiyoruz, umarım bizi güler yüzü karşılar.  Recep KULABER

28 Eylül 2018
Ardeşen Golazena yaylasından bakıldığında görsel bir şov sunan Altıparmak Liblin zirve her zaman benim merakıma neden olmuştu. Dörtlü gurup ile Kaçkar trans faaliyeti esnasında bu dağa faaliyet yapılma kararı aldığımızda, çok sevindim. Nihayet dağın arka yüzünü görecektik.
Saat 08,00
Sabah akşamdan hazırladığım sırt çantamı almak için ofisime gidiyorum. Saat 09 da sefaköy den kalkan servis aracına binip, esenler otogarında saat 11,00 kalkacak Artvin otobüsü ile Rize merkeze hareket edeceğim, ekip ile Rize merkezde buluşacağız.
29 Eylül 2018
Saat 06,30
Planladığımdan yaklaşık 1,5 saat erken geliyorum Rize otogarına. Çantam ile hızlı bir şekilde yürüyerek Liman lokantasına geliyorum, kahvaltımı burada yapmayı planladım. Kahvaltıdan sonra ilk Ankara’dan Erdal geliyor arkasından Rize de yaşayan Cemal ile Süleyman ekip hazır.Hasretle muhabet edip vakit kaybetmeden ortak alışverişimizi yapıyoruz.
Saat 09,20 
Süleyman’ın aracı ile Çamlıhemşin e hareket ediyoruz.

kaçkar dörtlüsü

Saat 10,30
Çamlıhemşin’deyiz burada 30 dk. Mola veriyoruz, ağaçlar kış hazırlıklarına başlamışlar harika bir sonbahara renklerine bürünmüşler, bize müthiş bir görsellik sunuyorlar. Bu arada Erdal il temsilcisini arayıp faaliyet ile ilgili bilgilendirme yapıyor.
Saat 11,30
Avusor yaylasındayız burada Marsiz yayla evinde mola verip Muhammet e öğlen yemek siparişlerini veriyoruz. Alabalık yiyeceğiz, fakat buraya gelmişken mıhlama yenmeden olmaz. Bu arada teknik toplantımızı da burada yapıyoruz.
      
 

Saat 13,30
Aracımızı yayla da bırakarak Altıparmak Liblin zirvesine hareket ediyoruz Tahminen 15-18 derecede parçalı bulutlu bir havada Avusor yaylasının kuzey sırtından belirgin ve rahat bir patikada yükseliyoruz. Dargovit(kanisar) geçidini hedefliyoruz oradanda Dadala pansiyona varmayı planladık. Bu arada Dadala, Lazcada çiçek anlamına geldiğini öğreniyorum. 


Saat 15,15
Önce kamp atmaya uygun olup deresi olan yöre ismi ile Mezar yatak diye adlandırılan bölgeden geçip Dargovit(kanisar) geçidine varıyoruz. Burada ilk molamızı veriyoruz, artık yaylanın bulunduğu vadi sisteminden aşıp öbür vadiye geçeceğiz. Bu arada uzak da olsa bulunduğumuz sırttan dadala pansiyon gözüküyor. 


Aşağıya inip vadi tabanına ulaşıyoruz, artık burada su kaynakları bol cana var.
Saat 16,00


2750 m. Yükseklikte Türkiye'nin en yüksek dağ evi olma özelliğini taşıyan ve Kaçkar Altıparmak zirvesinin hemen batı yönünün bulunan Dadala pansiyondayız ve mevsimden dolayı pansiyon kapalı. Kampımızı bu bölgede atıyoruz. 


Süleyman daha önce zirve yaptığından zirve sisli olmasına rağmen bize rotayı anlatıyor. Cemal ise akıllı telefonuna indirdiği rotayı inceliyor, ekip hazır.





İhtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra sabah zirve ile ilgili son hazırlıklarımızı yapıp erkenden uyuyoruz.
30 Eylül 2018
Sabah saat 05 de kalkıp kahvaltı ve son hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Saat 06,15 de zirveye hareket ediyoruz.



Saat 07,20
Devasa çatlağın başındayız, bu noktada tıkaç kayaların oluşturduğu bir set var. Yüksekliği yaklaşık 5 metre bu seti 2 derecelik tırmanışla rahat bir şekilde geçiyoruz.



Saat 08,30
İki kaya bloğunun arasından yaklaşık 45-60 derecelik eğimli kaya, çarsak zeminde yükselip, sırta varıyoruz. 



Artık dağın doğu yönündeyiz, burada bizi güneş karşılıyor güneşi görüp ısınmak  moralimizi yükseltip bizleri mutlu ediyor.


Artık başka bir etaptayız, kaya bloğunun eteğinden kuzey yönüne yükseliyoruz bu alanda rota da babalar çok ve belirgin.


Saat 9,30
Zirvenin hemen altında boyundayız, yaklaşık iki derecelik kısa bir tırmanış ile zirveye varıyoruz. Bu noktada az da olsa boşluk hissi yaşıyoruz. 





Zirve dar ve eğimli olmasına rağmen burada olmak tarif edilmez bir mutluluk, üstelik sis yok. 





Atalarımın yaşadığı Golazena yaylası tam karşımda ve defalarca tırmandığım DUATEPE zirve bu yönden de çok güzel gözüküyor.


tam ters yönde ise kemerli ve Kaçkar zirve gözüküyor.


Saat 10,20
Zirvenin tadını çıkarttıktan sonra iniş başlıyor. Saat 12,20 Dadala ya varıyoruz, hızlı bir şekilde kampımızı toplayarak Avusor a hareket ediyoruz ve 01,00 da yayladayız.
Bu faaliyet ’de aracını ve gün yüzü görmemiş hikâyelerini bizimle paylaşan Süleyman KESKİN e rehberliğinden ve dostluğundan dolayı Cemal BAŞ a Yaptığımız çılgınlığa olgunluk gösteren değerli arkadaşım Erdal ÖZBEK e sonsuz teşekkürler. Biz iyi bir ekip olduk, İyi ki varsınız dostlar.
Recep KULABER

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrik ederim. Yer yer teknik ama çok akıcı ve hikaye tadında bir anlatımla dağ, bölge ve rota hakkında bilgi sahibi olduk. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Bir de mıhlama olmasaydı