17 Kasım 2017 Cuma

KIZLAR SİVRİSİ DAĞ FAALİYETİ(3086m) – Cumhuriyet Bayram Etkinliği

Recep KULABER

KIZLAR SİVRİSİ DAĞ FAALİYETİ(3086m) – Cumhuriyet Bayram Etkinliği

Faaliyet Tarihi: 28-29 Ekim 2017
Faaliyeti Düzenleyen: KLOSDAĞ İHTİSAS KULÜBÜ
Faaliyet sorumlusu: Sönmez ERKAYA                                                                                         
Rota
: Kuzey batıdan klasik rota
Kamp Yeri: Dağ evi ikizce kuyular mevki/Elmalı 1950 m
Tırmanış Süresi:  4,30 DK
Teknik Malzemeler: 5 adet karabina(kullanılmadı),arama kurtarma ipi (kullanılmadı), ilk yardım çantası (kullanılmadı),Bivak(kullanılmadı) Telsiz(kullanıldı) GPS(kullanıldı)
Hava Durumu:
Kamp alanı gündüz 18, gece 2 derece, Tırmanış gecesi yağmurlu Zirve -3 kar, tipi yağışlı rüzgâr saatte 40 km                                                   
Sporcular: 1 Antrenör Sönmez ERKAYA 16 sporcu  Suna AKPOLAT,Recep KULABER,Tanju UĞUZTEMUR,Suat ÖZEL,Mustafa TULUMEN,İbrahim ALGÜL,Süleyman Turgut YÜZÜAK,Abdurrahim GÜN,Ferhat GÖZ,Deniz AYDIN,Ali Can AKYÜZ,Burç Emre ALTUNTAŞ,Mehmet YÜZÜAK,Mustafa KILIÇARSLAN,Nursel YILMAZ,Mesut ÇETİN
   
   Bey Dağları silsilesinin en yüce doruğu Kızlar Sivrisi.




Kızlar Sivrisi 3 bin 86 metre ile Batı Toroslar içinde yer alan Bey Dağları’nın en yüksek zirvesi. Yüksekliği belki çok fazla değil ancak tırmanışa deniz seviyesinden başlandığı düşünülürse hiç de azımsanacak bir rota değil. Örneğin Ağrı Dağı’na tırmanış için ana kamp 3 bin 200 metrededir. Yani iki günde 1937 metre çıkılıyor. Oysa Kızlar Sivrisi tırmanışı için Antalya’dan yola çıkanlar iki günde neredeyse 3 bin 100 metrelik bir tırmanış yapıyorlar.                        (Atlas Dergisi)

27 Ekim 2017                                                                                                                                       
Saat 22,00 İncirli’den kulübün organize ettiği araç (365 TL) ile İstanbul un Farklı noktalardan 16 sporcu ile buluşup Antalya/Elmalı ya hareket ediyoruz.  


                                    
28 Ekim 2017
Saat 10,50 Antalya Elmalı ya ulaşıyoruz. Ekibin son sporcusu ile buluşup, kahvaltı ve alışverişimizi bu sevimli ilçede yapıyoruz. Su kaynağı olmadığından bol su alıyoruz.

Saat 12,30
Elmalı ilçesinden aracımız ile Küçüksöyle köyüne hareket ediyoruz.

Saat 12,50
Sönmez hocanın önceden konuşup organize ettiği köyün yerlisi Mehmet ile buluşup çantalarımızı 10 dakikada traktöre yükleyip Dağ evine hareket ediyoruz.





Saat 14,30
Kızlarsivrisi zirvenin batı yönünde olan ikizce kuyular mevki/Elmalı Dağ evine (1950 m) varıyoruz. Traktör üstünde arada gördüğümüz Dağ artık karşımızda, doğu yönü karlı. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından olan Antalya’nın huzur veren tatil havasını bu dağ kütlesinin altında hissetmiyoruz. Bizi rahatlatan ise çadır atmayıp dağ evinde kalacak olmamız, dağcılar için büyük konfor.







Saat 16,30
Serbest zaman sonunda aklimatizasyon için 14 kişi dağa hareket ediyoruz, dağın batı yamacında bulunan çatlaktan yükselerek zirvenin hemen altındaki 2530 m deki sembolik zirveye 10 kişi ile varıyoruz. Sönmez hoca zirveye ne kaldı ki gazlamalara kulak tıkıyor. Harika fotoğraflar çekilip Dağ evine saat 19,30 dönüyoruz.




recep kulaber


29 Ekim 2017
Hava bozacağı için Faaliyet saatini tartıştıktan sonra 12,30 kalkıp 01,30 hareket kararı alıyoruz. Dağ evinde kalma kararı alan iki sporcu arkadaşımızı arkamızda bırakarak 01,30 da zirve yürüyüşümüz başlıyor. Ay olmadığından karanlık, yıldızlar parlak. Rüzgâr ise bir o kadar sert.




Saat 02,10
Suna kendini iyi hissetmediğinden dönme kararı alıyor Suat da eşlik edecek.
Saat 04,00
2500 m yükseklikte bizi yağmur karşılıyor irtifa artıkça kar ve tipiye dönüyor. Soğuk ve karanlık Antalya ya hiç yakışmıyor.
Saat 04,15
Ekipteki bir arkadaş daha dönmek istiyor. Sönmez kabul etmeyip motive etmeye çalışıyor.
Saat 05,45
Nursen Hipodermi belirtisi gösteriyor. Sönmez hoca Nursen ile ilgilendiğinden ekibin arkasında kalıyor ekip karanlıkta kafa lambaları ile yükselmeye devam ediyor
Saat 06.00
2950 m de zirvenin hemen altındaki kaya bloğuna ulaşıyoruz. Burası boşluk hissi veren bir bölge üstelik alan karla kaplı ve henüz güneş doğmadı. Üç kişi dar ve olumsuz koşullardaki bu kaya bloğunu geçerek yükseldiler, fakat arkalarından gelen ekip dar ve buzlanmadan dolayı kaygan olan bu geçitten risk almama adına geçmeyip bekliyor. Geriden gelen lider sönmez hoca Hava koşulları ve teknik malzemenin eksik olması sebebi ile risk alınamayacağını ekibin geri döneceğini söyledi. Üzülerek 136 m irtifa kala 13 sporcu ile geri dönüyoruz.
Saat 09,00
Ekip Yağmur altında sırılsıklam ıslanmış bir şekilde Dağ evine dönüyor. Ben ve Can sis, yağmur birazda özgüven fazlalığından kaybolduk. Dağ evinde kalan iki arkadaş bizi aramaya çıkmış. Fakat Problem yok Can nın teknolojik saati bizi dağ evine bir saat gecikmeli de olsa getiriyor. Çantalarımızı toplarken şiddetini daha da artıran yağmurun dinmesini bekliyoruz. Nihayet saat 12,00 de yağmur diniyor, dönüş için traktörümüzü bekliyoruz. Aşırı yağıştan dolayı traktörün gelmeme durumu var. Biz ise bir an önce köye inip kuru giysi ve yemek yemek istiyoruz. Telefonlarımız çekmediğinden traktör sürücüsüne ulaşamıyoruz. 112 ‘ yi arayarak köy muhtarına ulaşmalarını ve traktörü göndermelerini rica ediyoruz. Bu akıllıca hareket, aksiyon ile dolu faaliyetimizde bir sürpriz le daha karşılaştırıp, inişte jandarmaya ifade vermemize neden oluyor, problem yok. Zirve yapamama burukluğu içerisinde son kez zirveye bakıp veda ederken, geldiğimiz gün sadece doğu kısmında olan kar tüm zirveyi kapladığı görülüyor. Bir daha ne zaman gelirim düşüncesi ile uzaklaşırken faaliyetin kazasız bitmesi bizi sevindiriyor.

Bu vesile ile 29 Ekim Cumhuriyet bayramını Vatan için şehit olan Mehmetçiklerimizi, gazilerimizi, şükranla anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarının ruhları şad, olsun.
                                                                                                                        Recep KULABER
NOT:EKSİKLER
*Teknik malzeme eksikliği
*sporcu kondisyon eksikliği
*standarttın altında kıyafet
*Yedek kıyafet olmaması(eldiven vs.)
*Ekip disiplin ve komuta uyumu eksikliği
*Özgüven fazlalığı
*Yön Mihmandarlık eğitim eksikliği(kaybolan sporcular için)

Hiç yorum yok: